EĞİTİM VE ÖĞRETİM HİZMETLERİNDE KDV ORANI GEÇİCİ OLARAK İNDİRİLDİ
2 Eylül 2020İŞ SÖZLEŞMESİNİN FESHİ YASAĞI, NAKDİ ÜCRET DESTEĞİ VE ÜCRETSİZ İZİN SÜRELERİ UZATILDI!
4 Eylül 2020I. Grup Öncelikli Ar-Ge Konuları {Bakanlık Destek Üst Limiti: 300.000 TL olup üniversiteler,
TÜBİTAK Ar-Ge birimleri, sivil toplum ve meslek kuruluşları, özel sektör kuruluşları (şahıs
şirketleri ve adi ortaklıklar hariç olmak üzere sermaye şirketleri) proje başvurusunda
bulunabilecektir. Diğer şartlar ise kılavuzda ve mevzuatta belirtilmektedir}
- Turunçgil uzun antenli böceği Anoplophora chinensis’in mücadele metodlarının
belirlenmesi - Önemli bitki hastalık, zararlı ve yabancı ot mücadelesinde yapay zekâ tabanlı tahmin uyarı
modellerinin geliştirilmesi - Kayısı ve antepfıstığında in-vitro çoğaltmaya uygun anaç geliştirilmesi ve yeni çeşit
geliştirme - Kurağa dayanıklı dış mekân süs bitkisi çeşitlerinin geliştirilmesi
- Meyve ve sebzede hasat öncesi pestisit kalıntı miktarlarını belirleyen taşınabilir cihazların
geliştirilmesi - Ayçiçeği, pamuk, şeker pancarı, mısır, yeşil mercimek ve kuru fasulye bitkilerinde ileri
teknolojiler kullanılarak abiyotik ve biyotik stres faktörlerine dayanıklı/toleranslı, pazar
taleplerine uygun çeşit geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması - Sanayi entegrasyonuna yönelik tıbbi aromatik bitkiler ve boya bitkisi çalışmaları
- Levrek, çipura ve alabalık ile ilgili ıslah araştırmaları
- Hayvancılık ve su ürünlerinde verim artışına yönelik ıslah, yetiştiricilik sistem ve
teknolojilerinin geliştirilmesi - Yerel kaynaklardan organik, organomineral ve biyogübre üretimi
- Biyogaz tesislerinden çıkan sıvı fermente ürünün gübre olarak değerlendirilmesi
- Gemilere yerleştirilen meteorolojik istasyonlar ile meteorolojik verilerin işlenmesi ve
model geliştirilmesi - İklim değişikliğine uyum çalışmalarında tarımsal verimliliğin arttırılmasına yönelik
çalışmalar - Yarı iletken nanokristallerin seracılıkta kullanımı
- Tarımsal su yönetiminde; su kalitesi, sulama sistem malzemeleri ve drenaj çalışmalarında
yeni teknik ve teknolojiler geliştirilmesi - Zeytin karasuyu ve prinasının gıda sanayinde kullanılabilirliğinin araştırılması.
- Gıda ve yem analizlerinde kullanılan analitik standart, referans materyal gibi yurt dışından
tedarik edilen malzemelerin ve yeterlilik testlerinin ülkemizde üretilmesinin sağlanması - Alternatif bitkisel protein ekstratlarının yerli imkânlarla üretilmesi ve ticarileştirilmesi
- Hayvansal kaynaklardan gıda endüstrisi için jelatin üretimi
TARIM EKONOMİSİ - Ülkesel bazda, tarımsal ürünlerde üretim, pazarlama ve nihai tüketiciye ulaşana kadarki
aşamalarda israf ve kayıpların belirlenmesi, belirleme metodolojisinin geliştirilmesi ve
azaltılmasına ilişkin politika önerilerinin geliştirilmesi - Bölgesel bazda, sürdürülebilir tarımsal işletme büyüklüğünün tespiti
- Bakanlık Ar-Ge Destek Programının etki analizi
II. Grup Öncelikli Ar-Ge Konuları {Proje bütçesinin en fazla %70’i Bakanlık destek üst limiti
olan 1.000.000 (Bir milyon) TL’yi aşmamak kaydıyla desteklenebilecek olup sadece özel
sektör kuruluşları (şahıs şirketleri ve adi ortaklıklar hariç olmak üzere sermaye şirketleri)
proje başvurusunda bulunabilecektir. Diğer şartlar ise kılavuzda ve mevzuatta
belirtilmektedir} - Kültür bitkilerindeki zararlı organizmalara karşı biyopestisitlerin yerli imkânlarla
geliştirilerek ticari formlarının üretilmesi ve ruhsatlandırılması - İlaç hammaddesi olarak değerlendirilebilecek endemik geofit türlerinin (Galantamin içeren
endemik geofit türleri ve/veya Colchicum türleri) geliştirilmesi ve geliştirilen bu türlerden
ilaç ve/veya ilaç hammaddesi gibi ticari ürünler üretilmesi - Ülkemizde doğal olarak bulunan (Kuzugöbeği, İstiridye, Shitake, Çaşır, Kulacık, Reishi,
Truf mantarı gibi) egzotik mantar türlerinde ticarete yönelik yerli misel üretiminin
geliştirilmesi - Yerel kışlık sebze (karnabahar, kırmızı pancar, kereviz, ıspanak, havuç, marul ) veya minör
sebze gen kaynaklarından yararlanarak yeni çeşit geliştirilmesi - Kapalı mekânda bitkisel üretim teknolojilerinin geliştirilmesi ve optimizasyonu
- Bitkisel üretim alanlarının belirlenmesi ve verim tahmininde uzaktan algılama ve yapay
zekâ tabanlı sistemlerin geliştirilmesi - Jeotermal enerji tesislerinin tarımsal üretime ve çevreye olan etkilerinin azaltılmasına
yönelik sistemlerin geliştirilmesi - Tarım ve hayvancılıkta sera gazı emisyonlarının analiz/ölçüm ve azaltılmasına yönelik
sistemlerinin geliştirilmesi - Tarımda atmosfere salınan sera gazlarını azaltan düşük karbonlu üretim teknolojilerinin
geliştirilmesi - Zeytin karasu ve pirinanın tarımda kullanımı için uygun metodların geliştirilmesi
- Hassas tarım teknolojilerinin geliştirilmesi
- Zirai mücadelede kendi yürür ilaçlama makinası (24 veya 32 metrelik) geliştirilmesi
- Yerli hasat makinalarının geliştirilmesi
- Hayvancılıkta ahır içi otomasyon, robotik sistemler ve yazılımların geliştirilmesi
- Kanatlı hayvanlarda Newcastle hastalığı için ülkemizde yaygın olan genotiplerine karşı
GMP şartlarında üretim amacıyla canlı/inaktif aşı geliştirilmesi (En az 1000 doz pilot
üretim) - Kuduz hastalığına karşı GMP şartlarında üretim amacıyla inaktif kuduz aşısı geliştirilmesi
(En az 1000 doz pilot üretim) - Atların Batı Nil Virüsü hastalığına karşı GMP şartlarında üretim amacıyla inaktif aşı
geliştirilmesi (En az 1000 doz pilot üretim) - Hayvancılıkta kullanılan senkronizasyon hormonlarının yerli imkânlarla geliştirilmesi ve
üretimi - Gıda ve yem katkısı olarak metal-amino asit şelatları, organik mineral, vitamin üretim ve
optimizasyonu - Yüksek yayla ballarının fizikokimyasal özelliklerinin ortaya konulması
- Ülkesel olarak gıda ve yem alanında ihtiyaç duyulan enzim ve ürünlerinin mikrobiyolojik
yollarla ticari boyutta üretilmesi - Karadeniz’de balık yetiştiriciliği amacıyla açık deniz (50 m. derinlik) kafes teknolojilerinin
geliştirilmesi