Dahilde İşleme Rejimi Danışmanlığı
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ NEDİR?
Dahilde İşleme Rejimi (DİR), Türkiye'nin dış ticaret politikalarının önemli bir parçasıdır ve İhracat Genel Müdürlüğü tarafından yönetilmektedir. Bu rejim, Türkiye'nin uluslararası pazarda rekabet gücünü artırmak ve ihracat ürünlerinin çeşitliliğini artırmak amacıyla ihraç ürünlerinin üretimi için gerekli olan hammadde, yardımcı madde ve ambalaj malzemelerinin ithalatını kolaylaştıran bir gümrük rejimidir. Bu sayede, üreticilere yurt içinde bulunmayan veya uygun fiyat/kalite seviyesine sahip olmayan malzemelere erişim sağlanır ve ihracat rekabet gücü artırılır.
Dahilde İşleme Rejimi'nden faydalanmak isteyen işletmeler, Dahilde İşleme İzin Belgesi almak zorundadır. Bu belge, işletmelerin bu rejimden yararlanmalarını ve ithalat işlemlerini düzenlemelerini sağlar.
Detaylı bilgi almak için formu doldurun size ulaşalım
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ İLE HANGİ MUAFİYETLER ELDE EDİLİR?
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) çerçevesinde de ihracatçıya sağlanan birçok avantaj bulunmaktadır. En önemli avantajı çeşitli vergi yükümlülüklerinden muafiyet sağlanmasıdır.
Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında sağlanan vergisel teşvikler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:
- Üçüncü ülkelerden yapılan ithalatta gümrük vergisi, kaynak kullanımı destekleme fonu (KKDF), KDV ve diğer vergilerden muafiyet,
- Vergi, resim, harç istisnası,
- Yurt içi alımlarda KDV muafiyeti,
- İhracat sayılan satış ve teslimlerle ilgili olarak gümrük vergisi muafiyetli ithalat,
- Anti-damping vergisi muafiyeti,
- Likidite sağlanması.
KİMLER DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ ALABİLİR?
İmalatçı ve ihracatçı olan firmalar belge sahibi olabilir. Ancak imalatın bir kısmı yan sanayici firma vasıtasıyla yapılabilir veya ihracatlar bilfiil belge sahibi firma tarafından yapılamıyorsa aracı ihracatçı firma/firmalar ile yapılabilir.*
*Sektöre göre değişkenlik gösterebilir.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ NE ZAMAN ALINMALIDIR?
Belgeniz bakanlık tarafından onay aldıktan sonra yapılan ithalat, ihracat veya yurt içi alım işlemleriniz belgeye yansıtılabilir. Belgeniz onay almadan geçmişte yapılan işlemler belgenize saydırılamaz. Bu nedenle ihracat veya hammadde alımlarınızdan önce belgenizi almanız önem teşkil etmektedir.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ SÜRELERİ NEDİR?
Mevzuat kapsamında sektöre göre orijinal belge süresi azami 12 aydır. Belge orijinal süresi yeterli olmadığı durumlarda mevzuat kapsamında belge koşullarının uygun olması halinde ek süre talebinde bulunulabilir.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİNE NASIL BAŞVURU YAPILIR?
Dahilde işleme izin belgesi başvuruları Ticaret Bakanlığı İhracat Genel Müdürlüğü’ne Destek Yönetim Sistemi (DYS) üzerinden yapılır. Dahilde işleme izin belgesi başvurusunda bulunacak firmaların öncelikle Destek Yönetim Sistemine (DYS) kaydolmaları gerekir.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ YASAL DAYANAKLARI NELERDİR?
- 4458 sayılı Gümrük Kanunu
- 2005/8391 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Kararı
- İhracat 2006/12 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği
- 2019/7 Ticaret Bakanlığı Destek Yönetim Sistemine İlişkin Uygulama Tebliği
- İhracat 2005/2 sayılı İhracat Sayılan Satış ve Teslimler Hakkında Tebliğ
- 2005-8391 DİR Kararı
- 2006/12 Sayılı DİR Tebliği
- 2016-1 Sayılı Tarım Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- 2015-2 Sayılı Tekstil, Konfeksiyon Deri ve Deri Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- Kimya ve Toprak Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- Maden, Metal ve Orman Ürünleri Sektörlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- Makina, Otomotiv, Diğer Ulaşım Araçları, Elektrik ve Elektronik Sektörü Ürünlerine İlişkin Dahilde İşleme Rejimi Genelgesi
- İhracat 2007-2 Sayılı Dahilde İşleme Rejimine İlişkin İşlemlerin Bilgisayar Veri İşleme Tekniği Yoluyla Yapılmasına Dair Tebliğ (Dercedilmiş Metin)
- İhracat 2005/1 sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği ve Ekleri (20-12-2006 tarihinden sonra düzenlenen Dahilde İşleme İzin Belgelerine İhracat = 2006/12 Sayılı Dahilde İşleme Rejimi Tebliği'nin Hükümleri Uygulanmaktadır)
- İhracat Sayılan Satış ve Teslimler Hakkında Tebliğ (İhracat 2005-2)
- Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında İşlem Görmüş Ürün Bünyesinde Kullanılan İthal Eşyasına İlişkin Hak Ve Yükümlülüklerin Devri Hakkında Genelge (2023/1)
- Dahilde İşleme İzin Belgesi Kapsamında İşlem Görmüş Ürün Bünyesinde Kullanılan İthal Eşyasına İlişkin Hak Ve Yükümlülüklerin Devrine İlişkin Aşamalar
SİSTEM GLOBAL DANIŞMANLIK HİZMETLERİ:
BİLGİLENDİRME ve ANALİZ HİZMETİ:
Dahilde işleme izin belgesi kapsamında başvurusu yapılacak olan ürünlerin tespit edilmesi için kapasite raporu değerlendirilmesi yapılır. Firma talepleriyle kapasite raporunun örtüşüp örtüşmediği konusunda ön analiz yapılarak firmaya detaylar aktarılır.
BAŞVURU HİZMETİ:
- Sistem Global uzmanına verilecek yetki için dahilde işleme izin belgesi yetki evrakları (Destek Yönetim Sistemi (DYS)) hazırlanması,
- DYS üzerinden yetkilendirmenin açılmasının sağlanması,
- Firma taleplerine göre belge projesinin hazırlanması,
- Hazırlanan projenin firma onayına/uygunluğuna sunulması,
- Firmanın projeye onay vermesi akabinde projenin DYS üzerinden girişlerinin yapılması,
- Onay alan belge bilgilerinin firma ile paylaşılması,
- Belge alımı sonrası belgeye dair özel hususları ve dikkat edilecek unsurları Kullanma Kılavuzunun hazırlanarak firmanıza ve muhasebe yetkililerinize iletilmesi.
SÜRDÜRME/İZLEME HİZMETİ:
- Dahilde işleme izin belgesi çıktıktan sonra firmanın talepleri doğrultusunda gerekli olması halinde revizyon başvurularının yapılması, belge durumunun belirli periyodlarda özel hesaplamalarla firma ile paylaşılması, mevzuat bilgilendirmeleri,
- Belgenin durumuna bağlı olarak karşılaşılabilecek durumlar hakkında firmaya bilgi verilmesi,
- Belgede yurt içi alım yapıldıysa, faturalarının DYS’ye manuel girişlerinin sağlanması.
DAHİLDE İŞLEME İZİN BELGESİ KAPATMA HİZMETİ:
- Süresi dolan veya kapatma talebi alınan belgeler için belgenin kapatılmaya uygun olup olmadığının tespitinin yapılması,
- Ekspertiz veya YMM Raporunun hazırlanması için firmaya bilgi verilmesi ve takibinin yapılması,
- Mevzuat gereğince gerekli olan kapama dosyasının hazırlanması ve DYS üzerinden kapatma talebinin yapılması,
- Belgenin kapatılması sonrası kapatma yazısının firmaya ulaştırılması.
YMM RAPORU HİZMETİ:
- Dahilde işleme izin belgesi kapsamında yurt içi alım yapıldıysa kapatma dosyasına YMM Raporunun eklenmesi gerekmektedir. YMM Raporunun hazırlanması konusunda hizmetimiz yer almaktadır. Detaylı bilgi için arayabilirsiniz.