7524 SAYILI KANUNLA VERGİ USUL KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜK TARİHLERİ - Sistem Global Danışmanlık
Sistem Global Danışmanlık Temmuz 2024 Geli̇şmeler
TEMMUZ 2024 GELİŞMELER
5 Ağustos 2024
Sistem Global Danışmanlık Başta İhti̇yati̇ Haci̇z Olmak Üzere Tahsi̇lat Genel Tebli̇ği̇nde Deği̇şen Önemli̇ Uygulamalar!
BAŞTA İHTİYATİ HACİZ OLMAK ÜZERE TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞEN ÖNEMLİ UYGULAMALAR!
13 Ağustos 2024
Sistem Global Danışmanlık Temmuz 2024 Geli̇şmeler
TEMMUZ 2024 GELİŞMELER
5 Ağustos 2024
Sistem Global Danışmanlık Başta İhti̇yati̇ Haci̇z Olmak Üzere Tahsi̇lat Genel Tebli̇ği̇nde Deği̇şen Önemli̇ Uygulamalar!
BAŞTA İHTİYATİ HACİZ OLMAK ÜZERE TAHSİLAT GENEL TEBLİĞİNDE DEĞİŞEN ÖNEMLİ UYGULAMALAR!
13 Ağustos 2024

7524 SAYILI KANUNLA VERGİ USUL KANUNUNDA YAPILAN DEĞİŞİKLİKLER VE BU DEĞİŞİKLİKLERİN YÜRÜRLÜK TARİHLERİ

Sistem Global Danışmanlık 7524 Sayili Kanunla Vergi̇ Usul Kanununda Yapilan Deği̇şi̇kli̇kler Ve Bu Deği̇şi̇kli̇kleri̇n Yürürlük Tari̇hleri̇

213 SAYILI VERGI USUL KANUNUNA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER:

• Vergi Usul Kanununun 153/A maddesinde hükmolunan teminat uygulamasında teminat üst sınırı 10 milyon TL olarak belirlenmektedir. Diğer taraftan uygulamada teminat verme süresi bir aydan 60 güne çıkarılmaktadır. Teminatın süresinde verilmemesi halinde teminat alacağının tahakkuku ve bu alacağa gecikme zammı uygulamasına Anayasa Mahkemesinin ilgili hükmün iptal kararına uygun olarak son verilmektedir. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Mükellef olmayanlar da tahsilat ve ödemelerin banka, benzeri finans kurumları veya posta idarelerince düzenlenen belgelerle tevsik etmeleri zorunluluğu kapsamına alınmaktadır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• İnternet dâhil olmak üzere her türlü dijital ortamın reklam, ilan, satış ve kiralama gibi iktisadi ve ticari amaçlarla kullanıldığı hallerde erişim sağlayıcılara, içerik sağlayıcılara, yer sağlayıcılara ve sosyal ağ sağlayıcılara iktisadi ve ticari faaliyetlerine ilişkin bildirim verme yükümlülüğü ile başkalarına ait iktisadi ve ticari faaliyetlerin yapılmasına ilişkin bildirime konu bilgiler ile içerik sağlayıcılar tarafından üretilen ya da sağlanan bilgilerin aracı hizmet sağlayıcılar, elektronik ticaret aracı hizmet sağlayıcıları, erişim sağlayıcılar, yer sağlayıcılar ve/veya sosyal ağ sağlayıcılar tarafından alınması zorunluluğu getirilmesi hususlarında Hazine ve Maliye Bakanlığı’na yetki verilmektedir. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Kıymetli madenler borsasında işlem gören kıymetli madenlerin değerleme ölçüsü borsa rayici olarak belirlenmektedir. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Kıymetli madenlere dayalı fiziki ya da kaydi olarak açılan mevduat hesapları ile kredi hesapları da borsa rayici ile değerlenmektedir. Kıymetli maden ile olan mevduat veya kredi sözleşmelerine müstenit alacaklar ve borçlar değerleme gününe kadar hesaplanacak faizleriyle birlikte dikkate alınmaktadır. Bu kapsamdaki alacak ve borçlar da reeskont uygulamasında diğer alacak ve borçların reeskont uygulamasına ilişkin hükümler esas alınır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Vergi dairesinin bilgisi dışında mükellefiyet tesis ettirmeksizin kayıt dışı faaliyette bulunmak suretiyle vergi ziyaına sebebiyet verilmesi durumunda, kesilecek vergi ziyaı cezası %50 artırımlı uygulanmaktadır. Artırımlı vergi ziyaı cezası uygulaması aynı vergi türü ve dönemine ilişkin daha sonraki bir tarihte yeni bir tarhiyat yapılması durumunda da geçerli olmaktadır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Usulsüzlük cezaları artırılmaktadır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Fatura ve benzeri evrakların verilip alınmamasına ilişkin özel usulsüzlük cezalarının alt ve üst sınırında artışa gidilmektedir. Diğer taraftan bu fillere ilişkin özel usulsüzlük cezalarında bir takvim yılı içinde yapılan tespit sayısına göre artış gerçekleşmektedir. Özel usulsüzlük cezasına tabi fiillerin, belgeleri almak zorunda olanlar tarafından, idarenin bilgisine girmeden önce belgenin düzenlenmesi gereken süreyi takip eden beş iş günü içerisinde idareye bildirilmesi durumunda, alıcı adına özel usulsüzlük cezası kesilmeyecektir. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Damga Vergisi ödenmemiş veya noksan ödenmiş kâğıtları, vergi ve cezası tahsil edilmeden tasdik eden veya örneklerini çıkarıp veren noterler adına kesilecek özel usulsüzlük cezası her bir kâğıt için 40 TL’den az olmayacaktır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Mükerrer Madde 355 ‘te düzenlenen cezalar artırılmaktadır. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

• Uzlaşma ve tarhiyat öncesi uzlaşma müesseselerinin kapsamından vergi aslı çıkarılmaktadır. Uzlaşılan vergi cezalarına ilişkin 376. Maddenin 2. Fıkrasında yer alan indirim hükmü yürürlükten kaldırılmaktadır. Değişiklik öncesi uzlaşma başvuruları için önceki hükümler geçerlidir. (02.08.2024 tarihinden itibaren yürürlüğe girecektir.)

Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Şirketinizin Kuruluşundan Globalleşmesine Kadar Her Adımda Sizinle Birlikte Yürüyoruz…