HAZİRAN 2024 GELİŞMELER
10 Temmuz 2024MECLİSE SUNULAN TORBA YASA’DA NELER VAR?
19 Temmuz 2024YENİ YASA İLE KDV DAHA SIKI TAKİP VE KONTROL ALTINA ALINIYOR.
Birleşme, devir ve bölünme işlemlerinde, devreden KDV hakkının devrolan şirkette kullanımının vergi incelemesine bağlanması, Beş takvim yılı veya daha fazla süreyle devreden KDV tutarlarının indirim hakkının kaldırılıp vergi incelemesine bağlı olmak şartıyla gider olarak dikkate alınması gibi bir düzenleme yeni taslak torba yasada yerini aldı.
- TASLAK KANUNUN YÜRÜRLÜĞE GİRMESİ İLE BİRLEŞME, ŞİRKETLERİN DEVİR VE BÖLÜNME İŞLEMLERİNDE KDV DEVRİNDE VERGİ İNCELEMESİ ŞART OLACAKTIR.
KDV Kanunu 17/4-C Bendine göre; Gelir Vergisi Kanununun 81 inci maddesinde belirtilen işlemler ile (Kazancı bilanço esasına göre tespit edilen ferdi bir işletmenin bilançosunun bir sermaye şirketine aktif ve pasifiyle bütün halinde devrolunması) ,Aynı maddenin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yazılı şartlar dahilinde adi ortaklıkların sermaye şirketine dönüşmesi işlemleri ve Kurumlar Vergisi Kanununa göre yapılan devir ve bölünme işlemleri,
(Bu kapsamda vergiden istisna edilen işlemler bakımından Katma Değer Vergisi Kanununun 30 uncu maddesinin (a) bendi hükmü uygulanmaz. İşlem sonunda faaliyetini bırakan, bölünen veya infisah eden mükelleflerce yüklenilen ve indirilemeyen vergiler, faaliyete başlayan veya devir ve bölünme sonrasında devredilen veya bölünen kurumların varlıklarını devralan mükellefeler tarafından mükerrer indirime yol açmayacak şekilde indirim konusu yapılır).
- YAPILAN DÜZENLEME İLE BU KANUNA EK OLARAK; FAALİYETİNİ BIRAKAN, BÖLÜNEN VEYA İNFİSAH EDEN ŞİRKETLERİN DEVREDEN KDV TUTARININ DEVRALAN ŞİRKETTE İNDİRİLECEK KDV OLARAK KULLANILMASI İÇİN, VUK TA DÜZENLENEN ZAMANAŞIMI SÜRELERİ İLE BAĞLI OLMAKSIZIN YAPILACAK İNCELEME SONUCUNA GÖRE İNDİRİM HAKKININ VERİLMESİ SAĞLANACAKTIR.
Mevcut uygulamadan herhangi bir süreye bağlı kalınmaksızın şirketlerin devreden KDV tutarını indirim konusu yapması mümkündü. Devreden KDV tutarının azaltılması amacıyla; yeni torba yasa ile 3065 sayılı Kanunun 30 ve 58 inci maddelerinde düzenlemeler yapılarak beş takvim yılı veya daha fazla süreyle devreden KDV tutarlarının tamamı indirim KDV hesaplarından çıkarılarak Özel bir hesaba alınacak, mükellefin talebine bağlı olarak yapılacak vergi incelemesi sonucuna göre gelir veya kurumlar vergisinin tespitinde gider olarak dikkate alınacaktır.
- DENİZ VE HAVA TAŞIMA ARAÇLARI İÇİN LİMAN VE HAVA MEYDANLARINDA YAPILAN HİZMETLER İADE HAKKI TANINAN İSTİSNALARDAN ÇIKARILARAK KISMİ İSTİSNA KAPSAMINA ALINMAK SURETİYLE, BU İSTİSNA NEDENİYLE YÜKLENİLEN KDV’NİN, GELİR VEYA KURUMLAR VERGİSİNİN TESPİTİNDE GİDER VEYA MALİYET OLARAK DİKKATE ALINACAKTIR.
- KDV İADELERİNDE USUL BELİRLENMESİ
3065 sayılı Kanunda Hazine ve Maliye Bakanlığına verilen yetki çerçevesinde KDV genel tebliğleri ile iade usul ve esaslar belirlenmiştir. Bu tebliğler kapsamında mükelleflerin iade talepleri işlem türlerine göre vergi inceleme raporu veya Yeminli mali müşavir (YMM) raporu ile yerine getirilmekte; mükellefler tarafından teminat verilmesi halinde de teminat vergi inceleme raporu veya YMM raporu sonucuna göre çözülmektedir.
Yapılan düzenlemeyle mükelleflerin KDV iadelerinin doğru bir şekilde yapılması ve haksız KDV iadesine sebebiyet verilmemesini teminen KDV iadelerindeki esas usul, vergi incelemesi olarak belirlenmektedir. Bu değişikliğin ana nedeni Vergi Dairelerinin gerekli ve kanunun aradığı unsurlardan olsun olmasın bir nedene takılıp şirketleri vergi incelemesine sevk etmesi ve incelemelerin 1,2 yılı alması sonuncunda mükelleflerin süreci yargıya intikal ettirilmesi üzerine mahkemeler tarafından vergi incelemesinin KDV iade yöntemi olarak Kanunda açıkça belirlenmediği gerekçesiyle, inceleme sonucu beklenmeksizin KDV iadesinin yerine getirilmesine karar verilmesidir. Bu madde iki şeye yol açacaktır.
- Sahte iade organizasyonu vb. şüphesiyle incelemeye sevk edilip, bu arada dava açıp kazanarak iade alabilen sahteci organizasyonların yolu tıkanmış olur.
- Makul bir gerekçe olmasa bile vergi dairesince iadesi incelemeye sevk edilen gerçek iş yapan firmaların işi daha da zorlaşmış oldu.
Burada vergi dairelerinden beklenti şudur, haksız iadeyi durdurmak, haklı iadenin ise önünü açıp kolaylaştırmak.
Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Şirketinizin Kuruluşundan Globalleşmesine Kadar Her Adımda Sizinle Birlikte Yürüyoruz…