TÜRK TİCARET KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN​ RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI! - Sistem Global Danışmanlık
Sistem Global Danışmanlık Tübi̇tak 1831 Yeşi̇l İnovasyon Teknoloji̇ Mentorluk Çağrisi Açildi!
TÜBİTAK 1831 YEŞİL İNOVASYON TEKNOLOJİ MENTORLUK ÇAĞRISI AÇILDI!
17 Mayıs 2024
Sistem Global Danışmanlık Verbi̇s Kayitlari İçi̇n Son Gün 5 Hazi̇ran!
VERBİS KAYITLARI İÇİN SON GÜN 5 HAZİRAN!
31 Mayıs 2024
Sistem Global Danışmanlık Tübi̇tak 1831 Yeşi̇l İnovasyon Teknoloji̇ Mentorluk Çağrisi Açildi!
TÜBİTAK 1831 YEŞİL İNOVASYON TEKNOLOJİ MENTORLUK ÇAĞRISI AÇILDI!
17 Mayıs 2024
Sistem Global Danışmanlık Verbi̇s Kayitlari İçi̇n Son Gün 5 Hazi̇ran!
VERBİS KAYITLARI İÇİN SON GÜN 5 HAZİRAN!
31 Mayıs 2024

TÜRK TİCARET KANUNU İLE BAZI KANUNLARDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN​ RESMİ GAZETE’DE YAYIMLANDI!

Sistem Global Danışmanlık Türk Ti̇caret Kanunu İle Bazi Kanunlarda Deği̇şi̇kli̇k Yapilmasina Dai̇r Kanun​ Resmi̇ Gazete'De Yayimlandi!

7511 sayılı Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun 29/05/2024 tarihli ve 32560 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmıştır.

Değişiklik yapılan hükümler karşılaştırmalı olarak aşağıdaki tabloda yer almakta olup önemli hususlar öncelikle aşağıda bilgilerinize sunulmaktadır.

• 6102 sayılı Türk Ticaret Kanunu’nun (“TTK”) 366. maddesi uyarınca, her yıl Yönetim kurulu üyeleri arasından bir başkan ve bir başkan vekili seçilmekteydi. 7511 sayılı Kanun ile yapılan değişiklikle birlikte yönetim kurulu başkanı ve yönetim kurulu başkan vekilinin her yıl seçilme zorunluluğu ortadan kaldırılmış olup bu kişilerin görev süreleri boyunca başkan ve başkan vekili olarak görev yapmaları mümkün hale gelmiştir.

• Şube müdürlerinin atanması ve görevden alınmaları, yönetim kurulunun devredilmez görev ve yetkilerinin düzenlendiği TTK’nın 375. maddesinde istisna olarak düzenlenmiştir. Yapılan değişiklikle şube müdürünün atanması ve görevden alınmaları için yönetim kurulu kararı alınma zorunluluğu ortadan kalkmıştır.

• TTK’nın 392. maddesi uyarınca, Yönetim kurulunu toplantıya çağırma yetkisi yönetim kurulu başkanındadır. Yapılan düzenleme ile yönetim kurulu başkanının yetkisi sınırlandırılarak yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı istemi üzerine istemin üzerinden en geç 30 gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağırma zorunluluğu düzenlenmiştir. Bu sürede yönetim kurulu başkanının yönetim kurulunu toplantıya çağırmaması veya başkan veya vekiline ulaşılamadığı hallerde ise çağrı istemde bulunan yönetim kurulu üyeleri tarafından yapılabilmektedir.

• 25.11.2023 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan 7887 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile 01.01.2024 tarihinden itibaren anonim şirketlerin asgari sermaye miktarı 250.000-TL’ye; limited şirketlerin asgari sermaye miktarı ise 50.000 TL’ye çıkarılmıştır. 7511 sayılı Kanun ile asgari sermayesi bu miktarda olmayan anonim ve limited şirketlerin 31/12/2026 tarihine kadar sermayelerini belirlenen asgari sermaye tutarına kadar artırmaları gerekmektedir. 31/12/2026 tarihinde asgari sermaye tutarının altında kalan anonim ve limited şirketlerin infisah etmiş sayılacakları düzenlenmiştir.

ESKİ KANUN MADDESİYENİ KANUN MADDESİ
Yönetim Kurulu Görev Dağılımı MADDE 366 –
(1) Yönetim kurulu her yıl üyeleri  arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

(2) Yönetim kurulu, işlerin gidişini izlemek, kendisine sunulacak konularda rapor hazırlamak, kararlarını uygulatmak veya iç denetim amacıyla içlerinde yönetim kurulu üyelerinin de bulunabileceği komiteler ve komisyonlar kurabilir.
Yönetim Kurulu Görev Dağılımı MADDE 366 –
(1) Yönetim kurulu, üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.

(2) Yönetim kurulu, işlerin gidişini izlemek, kendisine sunulacak konularda rapor hazırlamak, kararlarını uygulatmak veya iç denetim amacıyla içlerinde yönetim kurulu üyelerinin de bulunabileceği komiteler ve komisyonlar kurabilir.    



Yönetim Kurulu Devredilmez Görev ve Yetkileri MADDE 375- 1) Yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez görev ve yetkileri şunlardır:  …

d) Müdürlerin ve aynı işleve sahip kişiler ile imza yetkisini haiz bulunanların atamaları ve görevden alınmaları
Yönetim Kurulu Devredilmez Görev ve Yetkileri MADDE 375- 1) Yönetim kurulunun devredilemez ve vazgeçilemez görev ve yetkileri şunlardır:  …

d) Şube müdürleri hariç olmak üzere müdürlerin ve aynı işleve sahip kişilerin atanmaları ve görevden alınmaları  

Yönetim Kurulu Toplantıları Bilgi alma ve inceleme hakkı MADDE 392
……. (7) Her yönetim kurulu üyesi başkandan, yönetim kurulunu toplantıya çağırmasını yazılı olarak isteyebilir.









Yönetim Kurulu Toplantıları Bilgi alma ve inceleme hakkı MADDE 392
……. (7) Her yönetim kurulu üyesi başkandan, yönetim kurulunu toplantıya çağırmasını yazılı olarak isteyebilir. İstemin uygun görülmesi hâlinde çağrı, yönetim kurulu başkanınca yapılır. Ancak yönetim kurulu üyelerinin çoğunluğunun yazılı istemi üzerine, yönetim kurulu başkanı yönetim kurulunu istemin kendisine ulaştığı tarihten itibaren en geç otuz gün içinde yapılacak şekilde toplantıya çağırmak zorundadır. Bu süre içinde yönetim kurulu toplantıya çağrılmadığı veya yönetim kurulu başkanı ya da başkan vekiline ulaşılamadığı hâllerde, çağrı doğrudan istem sahiplerince yapılabilir. Çağrı üzerine yapılacak toplantılarda toplantı ve karar nisapları hakkında 390’ıncı maddenin birinci fıkrası uygulanır. Esas sözleşmede yönetim kurulunun toplantıya çağrılmasına ilişkin farklı bir usul belirlenebilir.
GEÇİCİ MADDE 7-
… (15)Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlulukları konusunda, özel sorumlu kanunlardaki tutulmaz. sorumluluğa Tasfiye ilişkin hükümler memurlarının saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya haklı sebeplere dayanarak kooperatifin (…)106 alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir.  
GEÇİCİ MADDE 7-
… (15) Bu maddede düzenlenmeyen hususlarda ilgili kanun ve esas sözleşmelerde öngörülen usullere göre hareket edilir. Bu madde gereğince tasfiye edilmeksizin unvanı silinen şirket veya kooperatiflerin ortaya çıkabilecek malvarlığı, unvana ilişkin kaydın silindiği tarihten itibaren on yıl sonra Hazineye intikal eder. Hazine bu şirket ve kooperatiflerin borçlarından sorumlulukları konusunda, özel sorumlu kanunlardaki tutulmaz. sorumluluğa Tasfiye ilişkin hükümler memurlarının saklı kalmak kaydıyla bu Kanun veya Kooperatifler Kanunu hükümleri uygulanır. Ticaret sicilinden kaydı silinen şirket veya haklı sebeplere dayanarak kooperatifin (…)106 alacaklıları ile hukuki menfaatleri bulunanlar mahkemeye başvurarak şirket veya kooperatifin ihyasını isteyebilir. Bu maddede öngörülen usule uygun olarak kaydı silinen şirket veya kooperatifin ihyasına ilişkin yapılacak yargılamada ilgili ticaret sicili müdürlüğü aleyhine yargılama giderleri ve vekalet ücretine hükmolunamaz.  



Böyle bir madde bulunmamakta olup Geçici madde yeni eklenmiştir.GEÇİCİ MADDE 15-
(1) Sermayeleri en az sermaye tutarının altında olan anonim ve limited şirketler, sermayelerini 31/12/2026 tarihine kadar 332’nci ve 580’inci maddelerde öngörülen tutarlara yükseltirler, aksi halde infisah etmiş sayılırlar. Çıkarılmış sermayesi en az iki yüz elli bin Türk lirası olan kayıtlı sermaye sistemini kabul etmiş bulunan halka açık olmayan anonim şirketler ise başlangıç sermayeleri ile çıkarılmış sermayelerini anılan tarihe kadar beş yüz bin Türk lirasına yükseltmedikleri takdirde, bu sistemden çıkmış sayılırlar.

(2) Sermayenin 332’nci ve 580’inci maddelerde öngörülen tutarlara yükseltilmesi için yapılacak genel kurul toplantılarında toplantı nisabı aranmaz, kararlar toplantıda mevcut oyların çoğunluğu ile alınır ve bu kararlar aleyhine imtiyaz kullanılmaz.

(3) Ticaret Bakanlığı, birinci fıkrada yazılı süreyi birer yıl olarak en çok iki defa uzatabilir.  
.

Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

Şirketinizin Kuruluşundan Globalleşmesine Kadar Her Adımda Sizinle Birlikte Yürüyoruz…