TÜBİTAK’TAN ÖNEMLİ KARAR! COVID-19 SALGINI NEDENİYLE MÜCBİR SEBEP KAPSAMINDA TEYDEB PROJELERİNE 3 AY EK SÜRE
11 Haziran 2020REESKONT İŞLEMLERİNDE UYGULANACAK İSKONTO FAİZ ORANLARI DEĞİŞTİ
15 Haziran 2020Yönetici Özeti
Covid-19 salgını tüm dünyayı sağlık başta olmak üzere; ekonomik, sosyolojik ve psikolojik olarak etkilemektedir. Gelinen noktada ise yavaş yavaş ülkeler krizden çıkış ve süreç planlamaları yaparak “yeni normal” e geçiş için hazırlanmaktadır. Bu noktada sektörel ve stratejik bazlı planlamalar oldukça önem arz etmektedir.
Salgının başladığı tarihten itibaren küresel bazda sektörlerin zorluklarla karşı karşıya kaldığını gördük. Bazı sektörler negatif ayrışırken bazı sektörler gelişen ihtiyaçlar ve öncelikler doğrultusunda süreç içerisinde pozfitif ayrışmıştır. Bu özet raporumuzda global bazda negatif/pozitif ayrışan sektörleri önemli değişkenler ile analiz ettik.
Ayrıca değişen dünya düzeninde yatırım beklentilerine dair öngörülerimizi de paylaştık.
Umarız insanlık olarak bu salgını en kısa sürede atlatacağız!
Covid-19 Sektörel Bazda Etki Öngörüleri
Salgın başladığı andan itibaren sektörel bazlı öngörüler de yapılmaya başlanmıştır.
- Covid-19 ile geçilen yeni dünya düzeninden her sektörün farklı şekilde etkilenmesi beklenmekteydi nitekim öyle de oldu. Yapılan araştırmalar sonucunda global bazdaki beklentiler aşağıda yer almaktadır.
Sektörel Bazda Öngürü Analizi: S&P 500 İstatistikleri
Peki gerçekten de sektör beklentileri gerçekleşti mi? EVET! O HALDE “YENİ NORMAL” E MERHABA!
Kaynak: S&P Global Market Intelligence
- Yukarıdaki tabloda 2020 yılı başından beri S&P 500 sektörel bazda değişimleri yer almaktadır. Gerçekten de bu verilerin sektörlere dair yapılan öngörüleri desteklediğini görmekteyiz.
- Alınan önlemler, kısıtlamalar, düzenlemeler ve bunların yanında insanların gösterdiği sosyolojik ve psikolojik tepkiler ile beraber bazı sektörler negatif etkilenirken bazı sektörler ise pozitif ekilenmiştir.
Olumsuz Etkikenen Sektörlerin Toparlanma Hızı Beklentileri
Yatırım Beklentileri & Olası Stratejiler
- Dünya genelinde kriz ve belirsizlik dönemi atlatıldığında; hızlı aksiyon alan ülkeler (“yeni normale” hızlı adapte olabilen) ekonomilerini toparlayacak ve global bazlı yatırımlarına devam edecektir.
- Özellikle; Japonya, Singapur ve Güney Kore gibi süreci en başından iyi yöneten ekonomiler yatırım ve alım güçlerini artıracaktır.
- Olumlu etkilenen sektörler kısa vadeli yatırım fırsatı olarak görülürken olumsuz etkilenen sektörler de uzun vadeli yatırım fırsatı olarak görülecektir. Yani her iki durumda da mevcut yatırımların artması beklenmektedir.
- En önemli noktalardan biri ise global olarak dijital dönüşümün önemini bir kez daha görmüş ve yaşamış olduk. Bu noktada dijital dönüşümünü tamamlayamamış şirketlerin dönüşüm süreçlerini tamamlayan şirketler ile birleşmesi beklenmektedir.
- Özellikle Türkiye’nin geçmiş ve mevcut durumuna baktığımızda yatırımcılar için cazibe merkezi olan ülkemiz konumunu korumaya devam edecektir.
- Bu süreçte şirketlerin ortaklık, hisse satışı, şirket birleşmeleri gibi alternatif yöntemler ile bünyelerini koruyarak bağışıklık kazanarak “yeni normal” e uyum sağlaması beklenmektedir.