
MART 2025 GELİŞMELER
15 Nisan 2025
Milli Teknoloji Genel Müdürlüğü tarafından Elektrikli Araçlar için Hızlı Şarj Destek Çağrısı 2025 yılı için duyuruldu.
“Elektrikli Araçlar İçin Hızlı Şarj Altyapısı Çağrısı” ile elektrikli araç kullanıcılarının tüm bölgelerde hızlı şarj ünitelerine erişimini sağlamak, elektrikli araç kullanımını teşvik etmek, ilave yatırımlarla il/ilçe bazında öngörülen ihtiyacı karşılayarak ülke genelinde homojen dağılımı sağlamak amaçlanmaktadır.
Çağrı Konusu ve Kapsamı
Çağrı kapsamında, elektrikli araçlar için hızlı şarj istasyonlarının kurulumuna yönelik tüzel kişilerce yapılacak yatırımlar desteklenecektir.
Yatırım Projesi kapsamında hangi ilde toplam kaç ünitenin kurulması gerektiği ve bu ünitelerin il içindeki dağılımına yönelik ilçe detayındaki asgari gereklilikler bildirildiği EK-1’de yatırım yeri ve asgari yatırım miktarı belirlenen Yatırım Konularına yönelik olması gerekmektedir.
Yatırım Projesi kapsamında kurulacak olan ünitelerin (serbest üniteler dâhil) tamamı fatura tarihi itibariyle geçerli olan Yerli Malı Belgesi’ne sahip olmalıdır.
Yatırım yapılabilecek il ve ilçelere ait bilgiler ile her bir lokasyon için belirlenen ünite sayıları, resmi Çağrı Duyurusu içerisinde sunulmuştur.
Başvuru ve Değerlendirme
Başvurular, sarjdestek.sanayi.gov.tr internet adresinde bulunan başvuru bölümünden alınabileceği gibi gerekli hâllerde Bakanlık tarafından belirlenecek diğer yöntem ve araçlar kullanılarak alınacaktır.
Çağrı kapsamında; EPDK tarafından verilmiş geçerliliği devam eden Şarj Ağı İşletmeci Lisansı’na sahip olan şarj ağı işletmecileri ile şarj ağı işletmecisinden almış olduğu sertifika kapsamında hizmet veren şarj istasyonu işletmecileri başvuru yapabilir.
Destekler
Destek kararı verilen yatırım projeleri kapsamında, kurulan şarj istasyonlarındaki şarj ünitesi için makine ve teçhizat desteği ayrıca dağıtım trafosu, pano ve kablolama yatırımları için yardımcı teçhizat desteği sağlanır.
Şarj ünitesi yatırımları kapsamındaki makine ve teçhizat harcamalarına azami % 60 oranında hibe desteği sağlanır.
Talep edilen toplam destek tutarı”nın yatırım konusu kapsamındaki ünite sayısına bölünmesi ile elde edilen tutar, “ünite başına azami destek tutarı” olarak hesaplanır. Yatırımcının ünite başına talep edebileceği en yüksek destek miktarı 500.000 TL’dir.
Yatırım tamamlandıktan sonra, eğer şarj ünitesinin toplam gücü 180 kW ve üzerindeyse, ilgili üniteye sağlanan destek tutarı %20 oranında artırılır.
Yardımcı teçhizat (trafo, pano, kablolama vb.) desteği de dahil edildiğinde, toplam destek oranı azami %75‘e kadar çıkabilir.
Çağrı kapsamında, proje başvurularının en geç 20 Haziran 2025 tarihi mesai bitimine kadar tamamlanması gerekmektedir.
Detaylı bilgi için;
sarjdestek.sanayi.gov.tr adresinden program detayları hakkında bilgi alabilirsiniz.
Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.
Şirketinizin Kuruluşundan Globalleşmesine Kadar Her Adımda Sizinle Birlikte Yürüyoruz…