YENİ YAYINLANAN BAZI TEBLİĞLERİ SİZLER İÇİN ÖZETLEDİK - Sistem Global Danışmanlık
Sistem Global Danışmanlık Form Ba Ve Form Bs Bi̇ldi̇ri̇mi̇ Veri̇lmesi̇ Uygulamasina Son Veri̇ldi̇
FORM BA VE FORM BS BİLDİRİMİ VERİLMESİ UYGULAMASINA SON VERİLDİ
27 Eylül 2024
Sistem Global Danışmanlık Sosyal İçeri̇k Üreti̇ci̇li̇ği̇ İle Mobi̇l Ci̇hazlar İçi̇n Uygulama Geli̇şti̇ri̇ci̇li̇ği̇nde Kazanç İsti̇snasina İnternet Ve Benzeri̇ Elektroni̇k Ortamlar Üzeri̇nden Sunulan Hi̇zmetler İlave Edi̇lerek Kapsam Geni̇şleti̇ldi̇
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLİĞİ İLE MOBİL CİHAZLAR İÇİN UYGULAMA GELİŞTİRİCİLİĞİNDE KAZANÇ İSTİSNASINA İNTERNET VE BENZERİ ELEKTRONİK ORTAMLAR ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER İLAVE EDİLEREK KAPSAM GENİŞLETİLDİ
27 Eylül 2024
Sistem Global Danışmanlık Form Ba Ve Form Bs Bi̇ldi̇ri̇mi̇ Veri̇lmesi̇ Uygulamasina Son Veri̇ldi̇
FORM BA VE FORM BS BİLDİRİMİ VERİLMESİ UYGULAMASINA SON VERİLDİ
27 Eylül 2024
Sistem Global Danışmanlık Sosyal İçeri̇k Üreti̇ci̇li̇ği̇ İle Mobi̇l Ci̇hazlar İçi̇n Uygulama Geli̇şti̇ri̇ci̇li̇ği̇nde Kazanç İsti̇snasina İnternet Ve Benzeri̇ Elektroni̇k Ortamlar Üzeri̇nden Sunulan Hi̇zmetler İlave Edi̇lerek Kapsam Geni̇şleti̇ldi̇
SOSYAL İÇERİK ÜRETİCİLİĞİ İLE MOBİL CİHAZLAR İÇİN UYGULAMA GELİŞTİRİCİLİĞİNDE KAZANÇ İSTİSNASINA İNTERNET VE BENZERİ ELEKTRONİK ORTAMLAR ÜZERİNDEN SUNULAN HİZMETLER İLAVE EDİLEREK KAPSAM GENİŞLETİLDİ
27 Eylül 2024

YENİ YAYINLANAN BAZI TEBLİĞLERİ SİZLER İÇİN ÖZETLEDİK

Sistem Global Danışmanlık Yeni̇ Yayinlanan Bazi Tebli̇ğleri̇ Si̇zler İçi̇n Özetledi̇k

Gelir İdaresi Başkanlığı tarafından yayınlanan Vergi Usul Kanunu Tebliğleri ile yapılan düzenlemeleri sizler için derledik.

Yapılan düzenlemelerle;

• MÜKELLEFLERİN SÖZLEŞME YAPTIĞI MALİ MÜŞAVİRLERİNE VEYA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİNE, KENDİ ADLARINA DİJİTAL VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN İŞLEM YAPABİLMESİ İÇİN YETKİ VEREBİLMELERİ SAĞLANMIŞTIR.

• İSTANBUL FİNANS MERKEZİ’NDE FAALİYET GÖSTEREN VE BELİRLİ VERGİ İNDİRİMLERİ İLE KAZANÇ İSTİSNALARINDAN YARARLANAN KATILIMCILAR YABANCI PARA BİRİMİYLE DEFTER KAYITLARINI TUTABİLMESİ SAĞLANMIŞTIR.

• YENİ TAŞIT SAHİPLERİNE ELEKTRONİK TEBLİGAT ADRESİ EDİNME ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR.

• YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ UYGULAMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILMIŞTIR.

İlgili düzenlemelerin detayları aşağıdaki gibidir.

MÜKELLEFLERİN SÖZLEŞME YAPTIĞI MALİ MÜŞAVİRLERİNE VEYA YEMİNLİ MALİ MÜŞAVİRLERİNE, KENDİ ADLARINA DİJİTAL VERGİ DAİRESİ ÜZERİNDEN İŞLEM YAPABİLMESİ İÇİN YETKİ VEREBİLMELERİ SAĞLANMIŞTIR.

Düzenleme öncesinde, Dijital Vergi Dairesi uygulamasını kullanan kişiler, Sosyal Güvelik Kurumuna kayıtlı çalışanlarını alt kullanıcı olarak tanımlayarak uygulamanın belirli fonksiyonlarını, tanımladıkları kişilerin kendisi adına kullanabilmelerini sağlayabilmekteydi.

Yapılan düzenleme ile mükelleflerin aralarında elektronik beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmesi veya tam tasdik sözleşmesi imzaladıkları Mali Müşavirlerini veya Yeminli Mali Müşavirlerini de alt kullanıcı olarak tanımlayarak uygulamanın belirli fonksiyonlarını güvenli bir şekilde kullanabilmeleri, kendi adlarına Dijital Vergi Dairesi üzerinden işlem yapabilmesi için yetki verebilmeleri sağlanmıştır.

https://www.gib.gov.tr/node/178108

İSTANBUL FİNANS MERKEZİ’NDE FAALİYET GÖSTEREN VE BELİRLİ VERGİ İNDİRİMLERİ İLE KAZANÇ İSTİSNALARINDAN YARARLANAN KATILIMCILAR YABANCI PARA BİRİMİYLE DEFTER KAYITLARINI TUTABİLMESİ SAĞLANMIŞTIR.

26 Eylül 2024 tarihli ve 32674 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 569  Sıra No.lu VUK Genel Tebliği ile, İstanbul Finans Merkezinde yer alacak katılımcıların defter kayıtlarını Türk lirası dışında yabancı para biriminde tutabilmelerine ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

İstanbul Finans Merkezi’nde faaliyet gösteren ve belirli vergi indirimleri ile kazanç istisnalarından yararlanan katılımcılar, 2025 hesap döneminden itibaren (özel hesap dönemi olanlar için 2025’te başlayan dönem) defter kayıtlarını Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) belirlediği günlük kurlarla herhangi bir yabancı para birimiyle tutabileceklerdir. 

Aynı tebliğde Katılımcılar; Katılımcı belgesi alarak ofis alanında faaliyet gösteren gerçek ve tüzel kişileri, bunların şubeleri ile temsilciliklerini, adi ortaklıkları, irtibat bürolarını, bölgesel yönetim merkezlerini ve ulusal varlık fonları olarak tanımlanmıştır.

Tebliğ yayımlanma tarihi itibari ile henüz katılımcı belgesi almamış olan, ancak 31 Aralık 2024’e kadar bu belgeyi alarak faaliyete başlayan katılımcılarında  aynı imkândan yararlanmaları mümkündür.

Bu bölgedeki faaliyetlerinin yanı sıra başka işlerle de uğraşan katılımcılar, bölge içerisindeki şubelerine münhasır olmak üzere defter kayıtlarını yabancı para birimi ile tutmak isteyenler, gelir veya kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi daireleri aracılığıyla Başkanlığımıza yazılı olarak başvuruda bulunacaklardır. 

Bölgede veya bölge dışında başkaca faaliyetleri de bulunan, Yabancı para birimiyle defter tutma başvurusunda bulunacak katılımcıların , başvuru tarihi itibarıyla sermayelerinin %30’unun Türkiye dışındaki kişilere ait olması ve gelirlerinin %30’unu belirtilen faaliyetlerden elde etmeleri gerekmektedir. İlk defa işe başlayanlar için gelir şartı aranmayacaktır. Başvurular, defterlerin kullanılacağı dönemden en geç iki ay önce yapılmalıdır.

Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantıdan ulaşabilirsiniz.

https://www.gib.gov.tr/vergi-usul-kanunu-genel-tebligi-sira-no-569-resmi-gazetede-yayimlandi

YENİ TAŞIT SAHİPLERİNE ELEKTRONİK TEBLİGAT ADRESİ EDİNME ZORUNLULUĞU GETİRİLMİŞTİR.

213 sayılı Vergi Usul Kanununun 107/A maddesinde;

“Bu Kanun hükümlerine göre tebliğ yapılacak kimselere, 93. maddede sayılan usullerle bağlı kalınmaksızın, tebliğe elverişli elektronik bir adres vasıtasıyla elektronik ortamda tebliğ yapılabilir.

Elektronik ortamda tebligat, muhatabın elektronik adresine ulaştığı tarihi izleyen beşinci günün sonunda yapılmış sayılır.

Hazine ve Maliye Bakanlığı, elektronik ortamda yapılacak tebliğle ilgili her türlü teknik altyapıyı kurmaya veya kurulmuş olanları kullanmaya, tebliğe elverişli elektronik adres kullanma zorunluluğu getirmeye ve kendisine elektronik ortamda tebliğ yapılacakları ve elektronik tebliğe ilişkin diğer usul ve esasları belirlemeye yetkilidir.”

hükmüne yer verilmiştir.

25.09.2024 tarih ve 32673 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan 568 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile 456 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği’nde bazı değişiklikler yapılmıştır.

1). 4760 sayılı Kanuna Ekli (II) Sayılı Listedeki Mallardan Kayıt ve Tescile Tabi Olanların İlk İktisabında Adına Tescil Yapılan Gerçek ve Tüzel Kişiler ile Tüzel Kişiliği Olmayan Teşekküllerin Bildirimi ve Elektronik Tebligat Adresi Edinmesi

    4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ilk iktisabında adına tescil yapılan gerçek kişiler ve tüzel kişiler ile tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin, bu Tebliğin (4.) numaralı bölümü gereği elektronik tebligat adreslerinin bulunması zorunlu olduğundan elektronik tebligat adreslerinin bulunmaması durumunda bu bölümde açıklandığı şekilde elektronik tebligat adreslerini edinmeleri gerekmektedir.

    4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanları iktisap eden tüzel kişiler ve tüzel kişiliği olmayan teşekküllerin, ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce, örneği bu Tebliğ ekinde yer alan “Elektronik Tebligat Talep Bildirimi (Şirketler ve Diğer Tüzel Kişiler İçin)”ni (EK:1) bu Tebliğin (5.1.) numaralı bölümünde açıklandığı şekilde kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, kurumlar vergisi yönünden bağlı bulundukları bir vergi dairesi bulunmayanların ise katma değer vergisi veya gelir (stopaj) vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, bağlı bulunduğu bir vergi dairesi bulunmayanların ise merkez adreslerinin bulunduğu yerdeki yetkili vergi dairesine vermeleri gerekmektedir. Bu mükellefler, söz konusu bildirimi kanuni temsilcileri veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla bizzat teslim edeceklerdir.

    4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanları iktisap eden gerçek kişilerin, ilk iktisap ile ilgili işlemlerin tamamlanmasından önce, bu Tebliğin (5.2.) numaralı bölümünde açıklandığı şekilde internet vergi dairesi aracılığıyla başvurarak veya gelir vergisi yönünden bağlı bulundukları vergi dairesine, bağlı bulundukları bir vergi dairesi bulunmayanların ise ikametgâhlarının bulunduğu yer vergi dairesine bizzat veya elektronik tebligat sistemi ile ilgili işlemleri yapmaya yönelik özel yetki içeren noterde verilmiş vekâletnameyle yetkili kılınan kişiler aracılığıyla başvuruda bulunarak sistemi kullanmaları mümkündür.

    4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanları iktisap eden kişilerin bu Tebliğ kapsamında elektronik tebligat adreslerinin olup olmadığı;

    a) (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanlara ait özel tüketim vergisi beyannamesinin elektronik ortamda verilmesi aşamasında,

    b) Müzayede yoluyla satışlarda (Katma değer vergisi mükellefiyeti bulunanlar hariç) özel tüketim vergisi beyannamesinin kâğıt ortamında düzenlenerek ilgili vergi dairesine beyanda bulunulması ve verginin ödenmesi aşamasında,

    Başkanlık tarafından kontrol edilecektir.

    4760 sayılı Kanuna ekli (II) sayılı listedeki mallardan kayıt ve tescile tabi olanların ithalatta vergilendirildiği durumlarda ise kayıt ve tescil işlemini yapanlar, kayıt ve tescil işleminden önce bu malları iktisap eden kişilerin bu Tebliğ kapsamında elektronik tebligat adreslerinin olup olmadığını Başkanlık sistemlerinden elektronik ortamda sorgulayacaklardır.

    2). Aşağıda Belirtilen Gerçek ve Tüzel Kişiler İle Tüzel Kişiliği Olmayan Teşekküller Elektronik Tebligat Adresi Edinmek Zorunda Değillerdir

    a) 10/12/2003 tarihli ve 5018 sayılı Kamu Malî Yönetimi ve Kontrol Kanununa ekli (I), (II), (III) ve (IV) sayılı cetvellerde yer alan kamu idareleri ile aynı Kanunun 3 üncü maddesinin birinci fıkrasının (e) bendinde tanımlanan mahalli idareler.

    b) Yabancı devletlerin Türkiye’deki diplomatik temsilcilikleri, konsoloslukları ve uluslararası anlaşmalarla vergi muafiyeti tanınan uluslararası kuruluşlar ve bunların diplomatik haklara sahip mensupları ile ev sahibi hükümet anlaşmaları veya ülkemizin taraf olduğu diğer anlaşmalar çerçevesinde Türkiye’deki uluslararası kuruluşlar ve bunların yönetici kadrolarında görev yapan Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmayan mensupları.

    c) Engellilik oranı %90 veya daha fazla olan malûl ve engelliler.

    ç) 18 yaşını doldurmamış olanlar.”

    Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 456)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 568)

    YENİ NESİL ÖDEME KAYDEDİCİ CİHAZ UYGULAMASINA İLİŞKİN DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI

    Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 483)’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ (Sıra No: 566) 25.09.2024 tarihli ve 32673 Sayılı Resmi Gazetede yayımlanmıştır. 

    25//9/2024 tarih ve 32673 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği (Sıra No: 566) ile; Ödeme kaydedici cihaz kullanımından muaf olanların, satış hasılatı, aktif büyüklük, öz sermaye ve öz kaynak tutarlarının güncel koşullar dikkate alınarak yeniden belirlenmesi ve sonraki yıllarda yeniden değerleme oranında artırılması, söz konusu koşulların sağlanamaması durumunda, ise belirli bir süre sonunda ödeme kaydedici cihaz kullanmaya başlamasına, Ödeme kaydedici cihazlardan yapılan satışlara ait bildirimlerin Gelir İdaresi Başkanlığına gönderilmesine, ilişkin düzenlemeler yapılmıştır.

    KAPSAM:

    • YN ÖKC’lerden düzenlenen ÖKC Z raporlarına ait mali bilgiler, güvenli servis sağlayıcısı (ÖKC TSM Merkezleri) üzerinden GİB’e elektronik ortamda bildirilecektir. 

    • YN ÖKC’lerden gerçekleşen satışlara ait ÖKC Z raporlarına ait mali bilgileri ÖKC TSM Merkezleri aracılığıyla GİB’e iletemeyecek durumda olan mükellefler, YN ÖKC’lerden düzenlenen ÖKC Z raporlarına ait mali bilgileri;

    • GİB’den e-Arşiv hizmetleri konusunda izin alan özel entegratörlerin bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulaması,

    • Dijital Vergi Dairesi üzerinden bildirmek için GİB’e başvurabilirler.

    • Hesap dönemi sonu itibarıyla satış veya gayrisafi iş hasılatının 110 milyon TL’yi, bilanço aktif toplamının 110 milyon TL’yi, bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplamının 11 milyon TL’yi aşması koşullarından en az ikisini sağlayan ve 50’den fazla YN ÖKC’ye sahip olan GİB’e başvurarak e-Fatura, e-Arşiv Fatura ve e-Defter uygulamalarına dahil olabilirler. Başvuruları kabul edilen bu mükellefler, bildirim tarihini takip eden ayın başından itibaren perakende satış ve hizmet ifalarında YN ÖKC kullanma zorunluluğundan muaf olacaklardır.  

    •Bu muafiyet, söz konusu koşulları sağlayan ve talepleri uygun görülen mükelleflerce sonradan açılacak şube işyerleri için de geçerli olacaktır. Bu imkândan yararlanabilmek için, eArşiv Faturaların (e-Fatura Portalı aracılığıyla düzenlenenler hariç) bir örneği, faturanın oluşturulmasının ardından gizliliği, bütünlüğü ve değişmezliği sağlanarak, GİB’in erişimine açık olacak şekilde, GİB tarafından e-Fatura saklama izni verilen kurumlarda saklanmalıdır.

    • Bu maddeye göre, başvuru yapılan yıl ve önceki dört yılda Vergi Usul Kanunu’nun 359. maddesinde yer alan “defter, kayıt ve belgeleri yok edenler veya defter sahifelerini yok ederek yerine başka yapraklar koyanlar veya hiç yaprak koymayanlar veya belgelerin asıl veya suretlerini tamamen veya kısmen sahte olarak düzenleyenler muafiyet hükümlerinden yararlanamazlar. Muafiyet aldıktan sonra bu suçları işledikleri tespit edilenler, muafiyet iptal tebligatının yapıldığı ayı takip eden ayın son gününe kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları gerekmektedir.

    • Bu maddede yer alan düzenlemeler uyarınca, YN ÖKC kullanımından muaf olan mükelleflerin, arka arkaya iki hesap dönemine ait satış veya gayri safi iş hasılatı, bilanço aktif büyüklüğü ile bilanço öz sermaye veya öz kaynak toplam tutarlarından en az ikisi ilgili hesap dönemi için bu maddenin birinci fıkrasında yazılı hadlerden %20’yi aşan bir nispette düşük olursa, bu şartın gerçekleştiği yıllık gelir veya kurumlar vergisi beyannamesinin verileceği ayı takip eden üçüncü ayın sonuna kadar YN ÖKC kullanmaya başlamaları zorunludur.

    • YN ÖKC kullanımından muaf olan mükelleflerin, ilgili maddede belirtilen şartları taşımadığının, tüm satış işlemlerinde e-Fatura ve/veya e-Arşiv Fatura düzenlemediğinin veya bu belgelerin birer örneğinin mezkûr fıkra hükümlerine göre gizliliği, bütünlüğü ve değişmezliği garanti edilerek GİB’in erişimine ve sorgulamasına açık olacak şekilde GİB’den söz konusu belgeleri saklama hizmeti verme izni bulunan kurumlarda muhafaza edilmesi durumunun) yerine getirmediklerinin tespiti halinde, 213 sayılı Kanunu’ndaki cezalar uygulanacak ve muafiyetleri iptal edilecektir. Muafiyeti iptal edilen mükellefler, tebligat tarihini takip eden ayın sonuna kadar YN ÖKC kullanmaya başlamak mecburiyetindedir. 

     Aynı Tebliğe aşağıdaki geçici madde eklenmiştir.

    • YN ÖKC’lerden gerçekleştirilen satışlara ait mali bilgilerin bildirilmesinde geçiş uygulaması

    Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce, bu Tebliğin 4 üncü maddesi kapsamında bildirim yöntemi olarak özel entegratör bilgi işlem sistemleri aracılığıyla e-Arşiv uygulamasını tercih eden mükellefler, bildirim yöntemini değiştirmedikleri sürece aynı yöntem ile YN ÖKC’lerden düzenlenen Z raporlarına ait mali bilgileri göndermeye devam edebileceklerdir.”

    Söz konusu Tebliğe aşağıdaki bağlantı yoluyla ulaşabilirsiniz.

    VERGİ USUL KANUNU GENEL TEBLİĞİ (SIRA NO: 483)’NDE DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ (SIRA NO: 566)


    Her türlü soru ve görüşleriniz için bizlere info@sistemglobal.com.tr adresinden ulaşabilirsiniz.

    Şirketinizin Kuruluşundan Globalleşmesine Kadar Her Adımda Sizinle Birlikte Yürüyoruz…